Svíčková omáčka s polentou, tempeh, citron a jedlé jeřabiny
4 porce/30 minut - bez lepku
slunečnicový olej
cibule 1 ks
kurkuma 2 pol. lžíce
mrkev 2 ks
celer 1 ks
petržel 2 ks
rozinky 1 pol. lžíce
citron 2 ks
umeocet
agave sirup
polenta – půl balení, polenta 1 minuta
wurzl, zeleninový bujon
olivový olej 1 pol. lžíce
tempeh 2 ks
jedlé jeřabiny nebo brusinky
Začneme polentou, na mírném plamenu, vaříme vodu s wurzlem, bujonem, postupně přidáváme polentu a za stálého míchání, pět minut vaříme. Bude to dost prskat, tak pozor nejen na oči.
Sundáme z plotny, přidáme olej a umixujeme do hladka.
Vymažeme formu a polentu do ní vlijeme, výška by měla být tak 3 cm, aby se s polentou dále dobře manipulovalo. Necháme vychladit, nakrájíme a podáváme.
Svíčková omáčka
Cibulku nakrájíme najemno, smažíme na oleji asi 20 minut, přidáme kurkumu a
očištěnou a na malé kousky pokrájenou zeleninu, rozinky a kus, 5 cm, celého citronu, zalijeme vroucí vodou, nebo vývarem.
Vaříme 20 minut a pak rozmixujeme, dochutíme sladem a umeoctem, podle chuti.
Tempeh nakrájíme na šikmé plátky a osmažíme na oleji, z obou stran, dvě minuty.
Pokud nemáme jedlé jeřabiny, svaříme ve vodě brusinky.
Vše na talíři ozdobíme plátkem citronu a zelenou natí.
Touto svíčkovou můžete svátečně pohostit, i když bude kapánek jiná..
Doporučuji podávat jako součást svátečního menu spolu s knedlíčkovou polévkou.
Komentáře
Okomentovat