Kvašená zelenina .. pickles



Kvašení je způsob, jak uchovat zeleninu, v chladu i půl roku.
Díky mléčnému kvašení, je pak zelenina plná enzymů a vitamínů.
Lžíce pickles po hlavním jídle, pomůže nejen s dobrým trávením a imunutou.

Základní recept

zelí bílé
cibule
mrkev
umeocet

Zelí a cibuli nakrájíme na jemno, mrkev nastrouháme na hrubo, vše promícháme a zakápneme umeoctem.
Postupně pěchujeme do kvašáku, nebo hrnce, používám oboje, podle množství.
Pěstí pěchuji do nádoby po vrstvách, až si zelenina pustí štávu.
Pak zatížím talířem a kamenem, nebo v kvašáku, pokličkou a dřevěnou tyčí.
Důležitá je stoprocentní čistota, stačí kousek špatně očištěné zeleniny a pickles se vám zkazí.
Při pokojové teplotě, na kuchyňské lince kvasím 3-5 dní.
Pickles kvasí pokoždé jinak, podle ročního období, úplňku nebo pokojové teploty.
Po vykvašení přendáme do skleněných zavařovaček a v chladu skladujeme.
Při kvašení vzniká nelibá vůně, což je jedinou nevýhodou pickles, ale pro zdraví se musí něco vydržet, že?


Komentáře

Oblíbené příspěvky