Kvašená zelenina .. pickles
Kvašení je způsob, jak uchovat
zeleninu, v chladu i půl roku.
Díky mléčnému kvašení, je pak
zelenina plná enzymů a vitamínů.
Lžíce pickles po hlavním jídle,
pomůže nejen s dobrým trávením a imunutou.
Základní recept
zelí bílé
cibule
mrkev
umeocet
Zelí a cibuli nakrájíme na jemno,
mrkev nastrouháme na hrubo, vše promícháme a zakápneme umeoctem.
Postupně pěchujeme do kvašáku, nebo
hrnce, používám oboje, podle množství.
Pěstí pěchuji do nádoby po
vrstvách, až si zelenina pustí štávu.
Pak zatížím talířem a kamenem,
nebo v kvašáku, pokličkou a dřevěnou tyčí.
Důležitá je stoprocentní čistota,
stačí kousek špatně očištěné zeleniny a pickles se vám
zkazí.
Při pokojové teplotě, na kuchyňské
lince kvasím 3-5 dní.
Pickles kvasí pokoždé jinak, podle
ročního období, úplňku nebo pokojové teploty.
Po vykvašení přendáme do skleněných
zavařovaček a v chladu skladujeme.
Při kvašení vzniká nelibá vůně,
což je jedinou nevýhodou pickles, ale pro zdraví se musí něco
vydržet, že?
Komentáře
Okomentovat